Adobe Lightroom: Selectieve Kleuren

Soms heb je in een foto een object wat je echt wil laten opvallen. Dit kan op vele creatieve manieren, en selectieve kleur is daar een van. In deze tutorial gaan we dit in 3 eenvoudige stappen realiseren. Ik heb voor dit voorbeeld een simpele foto genomen met een geel/oranje bloem wat er straks echt springt.

kleur

1: Het eerste wat we doen nadat we de desbetreffende foto hebben geladen, is de kleuren selecteren die we niet nodig hebben. Dit doen we in de rechter welkbalk onder de tab ”HSL/Kleur/Zwart-Wit.” Hier vinden we de kleuren: Rood, Oranje, Geel, Groen, Aqua, Blauw, Paars en Magenta. Voor deze foto hebben we de kleuren rood, oranje en geel nodig en die blijven in de neutrale stand staan. Alle andere kleuren die we niet nodig hebben schuiven we helemaal naar links.
HSL

2: Nu gaan we de kleuren die we niet nodig hebben daadwerkelijk uitschakelen door ze zwart-wit te schilderen. Ga met je met muis naar het ”Aanpassingspenseel” of druk op op ”K” op je toetsenbord. Vervolgens gaan we naar ”Effect” en houden we de ”Alt” knop ingedrukt. Meteen veranderd ”Effect” in ”Opnieuw instellen”, klik daarop. Alle eventuele instellingen worden nu gereset voor een nieuwe bewerking. Ga dan naar ”Aangepast”, en er verschijnt een lijst met bewerkingen. Voor deze bewerking klikken we op ”Verzadiging”. Zorg er vervolgens voor dat de schuifbalk ”Verzadiging” naar links in geschoven en ”Automatisch maskeren” is aangevinkt!

combi3: En nu komt de Picasso in ons naar boven… Nouja, deels dan. Met het penseel gaan we nu alles schilderen, behalve de bloem zelf! In de rechter werkbalk kun je het penseel manipuleren door bijvoorbeeld de ”Grootte en Doezelaar” te wijzigen voor een groter of kleiner penseel, of de hardheid ervan aan te passen. Wat jij fijn vind om te werken, de keus is aan jou. Als je daarmee klaar bent, dan zou het er zo uit moeten zien.

DSC02030