De Nieuwe Leica CL

Dat de camera zou komen mocht geen verrassing meer zijn, het was een kwestie van wanneer. Maar deze week was het dan zover, hier is de hagelnieuwe Leica CL!

Hoe kleiner de camera, hoe dikker de portemonnee, hebben ze bij Leica gedacht. Want met een prijskaartje van €2499 mag je wel diep in de buidel tasten voor een behoorlijk kleine camera. Maar voor een kleine camera heeft ie verdomd veel functionaliteit. Kenmerkend zijn een 24.2MP APS-C CMOS-sensor en een Maestro II image processor combinatie. Hiermee de CL is geschikt voor het produceren van hoge resolutie beelden bij maximaal 10 fps en UHD 4 K/30p video, en samen met een gevoeligheid bereik van ISO 100-50000 voor het werken in een verscheidenheid van licht situaties. Een elektronische sluiter functie maakt het fotograferen in volledige stilte mogelijk. In samenwerking met sluitertijd snelheden tot 1/25000 sec, en een contrast-detectie 49-punts autofocussysteem biedt deze camera snelle en nauwkeurige prestaties.


De sensor en processor zijn in staat om UHD 4K video-opnames op 30 fps voor ultra hoge resolutie playback, samen met ondersteuning voor FullHD bij 60 fps en HD bij 30 fps. Focus peaking is eveneens beschikbaar om er zeker van te zijn dat uw video’s in focus zijn en er is een micro-HDMI poort voor uitvoer naar een extern beeldscherm of monitor. Voor haarscherpe foto’s ten aller tijd is er een bijgewerkt contrast-detect AF systeem met 49 selecteerbare punten. Het focus systeem biedt snelle en nauwkeurige prestaties in een verscheidenheid van verlichting en opname-omstandigheden.

Aan de achterkant vinden we een ingebouwde 2.36 megapixel viewfinder met een 0.74x vergroter voor een helder zicht. Een handmatige +/-4m stelknop zorgt ervoor dat iedereen kan scherpstellen naar zijn gezichtssterkte. De camera maakt gebruik van een 3.0” 1.04M-dot LCD touchscreen, waarmee je met gemakkelijke gebaren door de foto’s heen kan scrollen of instellingen kan bedienen. Aan de bovenkant bevind er een klein LCD scherm voor snel zicht op het diafragma en sluitertijd. De behuizing is gemaakt van een combinatie van geanodiseerd aluminium en magnesium voor een sterke maar ultra lichte behuizing. Daarnaast is het mogelijk de camera op te laden via de USB Type-C poort zonder de accu te verwijderen.

Met de geïntegreerde IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi kunt u draadloos verbinden met iOS en Android-apparaten voor het delen van foto’s en films op uw smartphone of tablet. De gratis Leica App vergemakkelijkt het delen van beelden tussen de camera en het apparaat, en de app maakt het ook mogelijk om draadloos instellingen te wijzigen zoals sluiter snelheid, diafragma. De app kan ook worden gebruikt als een externe elektronische zoeker. Dit is handig voor het maken van zelfportretten of groepsfoto’s, of wanneer je werkt vanuit moeilijke hoeken.

Mirrorless L-bajonetvatting van de Leica biedt gebruikers de mogelijkheid om verbinding te maken met zowel de SL-serie full-frame en APS-C TL-serie glas, die profiteert van de elektronische communicatie voor  snelle autofocus, elektronische diafragma controle en optische beeldstabilisatie. Bovendien, zoals met de meeste mirrorless camera’s vandaag, accepteert de L-Mount een gevarieerd aantal adapters, zoals de M-Adapter L waarmee men toegang heeft tot de volledige serie M-mount lens adapters. Ook heeft Leica adapters voor de Cine, S en R-serie, die toezien op een maximaal bereik van Leica’s beste lenzen.

Specificaties:

 

 • Leica L Mount
 • APS-C 24.2MP CMOS Sensor
 • Maestro II Processor
 • ISO 100-50000
 • 49 contrast-detectie AF punten
 • Sluitertijd mechanisch 30 -1/8000, elektronisch 1/8000 – 1/25000
 • Continue fotograferen tot 10 fps
 • 4K UHD video 30fps
 • 3.0″ 1.04M-Dot Touchscreen
 • USB 3.0, USB Type-C en HDMI D
 • Wi-Fi
 • BP-DC12, 7.2 VDC, 1200 mAh accu
 • 131mm x 78mm x 45mm
 • 403 gram

 

Prijs & Beschikbaarheid:

De Leica CL (body only) is eind november 2017 beschikbaar en gaat €2499 kosten. In combinatie met een 18mm TL lens €3199.